Grand bazar Istanbul i 2016

Grand Bazaar er et betagende caleidoskop, et skiftende hjem til verdens farver, mønstre, produkter og mennesker. Et af verdens største og ældste overdækkede markeder. Det er et af få steder, hvor religioner og kulturer mødes i livlig og smuk harmoni. Her finder du forskellige trosretninger af muslimer, jøder og kristne, der bor og arbejder sammen. De deler måltider, argumenter, historier og venskaber, som om de havde knækket koden til fred og fællesskab i blandt mennesker.

Jeg er kommet her i mange år og er overbevist om dets magiske egenskaber. På en mærkelig og mystisk måde leverer det altid det, jeg leder efter. Undtagen denne gang!

Jeg ankom til Istanbul for at besøge vores produktionsanlæg. Min flyvning havde været latterligt billig, hvilket ikke overraskede. Landet i min barndom havde set hårde tider. Et mislykket kup, regional uro og flere terrorangreb havde taget deres vejafgift på den allervigtige turistindustri. Kremlins forbud mod charterflyvninger og ture til Tyrkiet efter nedbruddet af en russisk militærjet ved den tyrkisk-syriske grænse.

Jeg var i tvivl om, hvorvidt det var sikkert for mig at rejse til Istanbul. Men jeg har venner og familie i Tyrkiet. Jeg vidste, at jeg skulle gå. Jeg vidste også, at sikkerhedsmæssige bekymringer havde indflydelse på levebrødet for familier over hele landet. Hvor stor påvirkning krisen havde givet, vidste jeg ikke, før jeg ankom til Grand Bazaar.

Da jeg gik ind, fandt jeg en af ​​verdens mest besøgte turistdestinationer næsten tom – med flere butikker lukket eller iført ”til leje” -skilte. I alle de år, jeg har besøgt Grand Bazaar, har jeg aldrig oplevet noget lignende. En af sælgerne fortalte mig, ”vi er muslimer, jøder, Ermener, Assyrer – alle arbejder side om side. Vi respekterer hinandens forskelligheder, hvor ellers finder du lignende respekt? Men vi har alle familier, vi har brug for  støtte, og vi ved ikke, hvordan vi overlever denne krise.”

En anden sælger fortalte mig. ”Vi er så stolte af, at Grand Bazaar har alle de religioner, der er repræsenteret. Alle er velkomne her – og folk plejede at komme her fra hele verden. Nu har vi få kunder, og vores indkomst er væk.”

Det føltes trist, betydningsfuldt og symbolsk at se dette århundreder gamle sted med fredelig sameksistens, tvunget på knæ af selve frygt og terror. Jeg indså den dag, at selvom det muligvis ikke ændrer mit liv, uanset om jeg flytter destination fra Tyrkiet til Spanien eller Tunesien til Italien for at undgå det næste terrorangreb – det ændrer andres liv og i sidste ende vil det ændre vores verden.

Øreringe

Halskæder

Armbånd